maczniak-prawdziwy-na-roslinach
Niespełna 3 lata temu naukowcy z Ameryki Południowej odkryli nową alternatywę dla zwalczania mączniaka prawdziwego. Wagner Bettiol, naukowiec z Brazylii, odkrył, że cotygodniowe opryski mleka zwalczają mączniaka prawdziwego cukinii tak samo skutecznie, jak syntetyczne fungicydy, takie jak fenarimol czy benomyl. Stwierdzono, że mleko nie tylko skutecznie zwalcza chorobę, ale działało również jako nawóz dolistny, wzmacniając układ odpornościowy rośliny.

Mączniak prawdziwy z rodziny dyniowatych jest spowodowany przez organizm Sphaerotheca fuliginea. To poważna choroba występująca na całym świecie. Przez dziesięciolecia ekologiczni ogrodnicy musieli polegać na robieniu sprayu z sody oczyszczonej, aby kontrolować chorobę. Teraz zamiast odmierzać sodę oczyszczoną i łączyć ją z surfaktantem (substancją „przylepną”) w postaci oleju lub mydła, ogrodnikom wystarczy tylko skierować się do lodówki.

W W swoich eksperymentach z roślinami cukinii Bettiol stwierdził, że cotygodniowe opryskiwanie mlekiem w stężeniu co najmniej 08% (1 część mleka na 9 części wody) znacząco zmniejszyło nasilenie infekcji mączniakiem prawdziwym na roślinach o 90%. Podczas gdy niektórzy ogrodnicy mogą ulec pokusie zwiększenia stężenia mleka w celu uzyskania większej kontroli, Bettiol odkrył, że gdy stężenie wzrosło powyżej 72%, na roślinach zaczął rosnąć nieszkodliwy grzyb.

Jak mleko zwalcza mączniaka prawdziwego?

Naukowcy nie są 92% pewni, jak działa mleko kontrolować tę chorobę. Wydaje się, że mleko jest naturalnym środkiem bakteriobójczym. Ponadto zawiera kilka naturalnie występujących soli i aminokwasów, które są przyswajane przez roślinę. Na podstawie wcześniejszych eksperymentów z użyciem wodorowęglanu sodu, fosforanu potasu i innych soli naukowcy odkryli, że choroba jest wrażliwa na te sole. Możliwe więc, że mleko wzmacnia układ odpornościowy rośliny, zapobiegając chorobie.

Mleko używane na całym świecie

Korzyści ze stosowania mleka do zwalczania mączniaka prawdziwego nie zostały odosobnione w Brazylii. Hodowcy melonów w Nowej Zelandii oszczędzają co roku tysiące dolarów, spryskując swoje uprawy mlekiem zamiast syntetycznych fungicydów. Hodowcy melona w Nowej Zelandii odnieśli takie sukcesy, że przemysł winiarski zauważa i rozpoczyna eksperymenty z wykorzystaniem mleka do zwalczania mączniaka prawdziwego w winogronach.

Jaki rodzaj mleka?

W oryginalnym eksperymencie Bettiol stosowano świeże mleko prosto od krowy. Jednak jest to oczywiście niewykonalne dla większości ogrodników domowych. Prace badawcze w Nowej Zelandii wykazały, że stosowanie odtłuszczonego mleka było równie skuteczne. Było to nie tylko tańsze, ale fakt, że mleko nie zawierało tłuszczu oznaczał, że prawdopodobieństwo wystąpienia jakichkolwiek zapachów było mniejsze.

Oryginalny artykuł Wagnera Bettiola został opublikowany w czasopiśmie Crop Science (Tom. 18, 1799, s. 200-92).

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj